Poslední dobou jsem úplně odsunula stranou prodávané pleťové masky a oblíbila si ty domácí, které si podle potřeby ráda připravuji doma. Moje Freeman masky zahálí v šuplíku a nahradilo je několik produktů, které většina z nás mívá pravidelně v kuchyni.
První z masek je docela známá klasika a to maska z droždí. Byly doby, kdy jsem ji používala hodně často, ale pak nějak upadla v zapomnění.
Nedávno jsem v lednici našla pár kostek droždí, kterým mělo za pár dní odzvonit a vůbec nic se mi nechtělo péct, tak jsem je kosmeticky zužitkovala.
Maska z droždí
1/2 kostky droždí
1-2 kávové lžičky mléka (vody)
Droždí dám jednoduše do misky a přidám mléko. Vzniklou hmotu nanesu na obličej a nechám zaschnout, dokud se nezačne loupat. Pak stačí smýt teplou vodou a je hotovo.
Půlka kostky mi vystačí na celý obličej a ještě mi obvykle trochu zbude. Když ji chci použít i na dekolt a ramena, tak použiji kostku celou.
Příjemnější pro mě je použití s mlékem, ale když dáte vodu, tak nic nezkazíte.
Tahle maska je hodnější pro mastnější pleť, kterou krásně zmatní. Docela úspěšně si poradí i černými tečkami a rozšířenými póry, které viditelně stáhne a pokud máte zanícené akné, tak droždí urychlí vysušení pupínků a zkrátí dobu hojení.
Druhá maska je z pšeničné mouky a bílého jogurtu. Obojího mám doma dostatek, takže ji používám opravdu hojně.
Maska z mouky a bílého jogurtu
2 lžíce bílého jogurtu
pšeničná mouka
Do misky dám jogurt a pak přidávám tolik mouky, aby vznikla kašička, která je dostatečně tekutá na to, aby se dala bez problémů rozetřít, ale aby nestékala. Na obličeji nechávám působit cca 15 - 20 minut.
Tahle maska se mi osvědčila především na černé tečky. Recept na ní jsem objevila ve starší knížce o domácí kosmetice a musím říct, že výsledky jsem viděla už po prvním použití. Obzvlášť dobře si poradila s černými tečkami na nose, které mě pořádně rozčilují už několik let.
Co se druhu mouky týče, tak používám pšeničkou chlebovou, protože té mám zásoby, ale zkoušela jsem i s celozrnnou pšeničnou a výsledek je stejný.
A jako poslední je maska, která si poradí s mastnější pletí a je to opět mouka, ale tentokrát s pomerančem.
Maska z pomeranče a mouky
Šťáva z 1/2 pomeranče
cca 6 lžic pšeničné mouky
Tentokrát dáme do misky čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče a přidáváme tolik mouky, aby byla maska "tak akorát" na roztírání. Doba působení se opět pohybuje někde okolo 15 minut a poté smýváme teplou vodou.
U téhle masky by si měli dát pozor ti, kteří mají citlivější pleť, protože pomerančová šťáva může způsobit začervenání nebo svědění. Mě se to naštěstí nestalo, takže vesele používám dál a těším se z matné, ale prozářené pleti.
Všechny masky můžete používat podle libosti a kombinovat je s dalšími přísadami. Do masky s moukou a jogurtem občas přidám špetku mleté skořice pro lepší prokrvení pleti, ale to záleží už je na Vás. Cena jedné takové masky je prakticky minimální, ale účinky jsou skvělé!
Používáte domácí masky? A jaké jsou Vaše nejoblíbenější? Budu ráda za Vaše tipy! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za všechny Vaše komentáře! :)